Image

Tussen repressie en provocatie, geschiedenis van de emancipatie van homoseksuele mannen en lesbische vrouwen in Eindhoven 1948-1990

Tussen 1948 en 1990 liggen bijna veertig jaar. Een periode waarin in Eindhoven zich grotendeels het proces van emancipatie van homoseksuele mannen en lesbische vrouwen voltrok. Van repressie in de jaren veertig en vijftig, waarin de Eindhovense Zedenpolitie homoseksualiteit actief 'bestreed', via een periode van voorzichtige zelforganisatie in de jaren zestig en zeventig naar een periode van openlijke homoseksualiteit en provocatie in de jaren tachtig naar de erkenning van de homoseksuele en lesbische burgers door de gemeentelijke overheid in 1990, toen de gemeenteraad een integraal emancipatiebeleid voor homoseksuele mannen en lesbische vrouwen vaststelde.
Image
Dit boek gaat over dit proces, waarin veel Eindhovense mannen en vrouwen actief hebben deelgenomen en zo hun eigen emancipatie mede hebben mogelijk gemaakt. Het is vooral een verhaal van mensen, die uitdrukking wilden kunnen geven aan hun eigen seksualiteit. Zij gingen daarvoor over grenzen, in zichzelf en van de samenleving als geheel, soms met kleine stapjes en soms in sneltreinvaart. Uiteindelijk heeft dit tot een mentaliteitsverandering ten opzichte van seksualiteit, sekse en sekserollen in de samenleving als geheel geleid, die met onder meer in 2001 de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor mensen van gelijk geslacht.
Surf naar Bol.com om de eerste druk van het boek te bestellen.
Surf naar Bol.com om de eerste druk van het boek te bestellen.

Aan dit boek is ook een documentaire verbonden met onder andere filmmateriaal uit de late jaren zeventig en de vroege jaren tachtig.

Specificaties:
Taal: Nederlands
Druk: 1
Bindwijze: Paperback
Bladzijden: 231 pp.
Afmeting: 24,2 x 16,2 x 1,6cm
Verschenen: 16 januari 2017
Uitgever: Garant - Uitgevers n.v.
ISBN: 9789044134926

Raadpleeg de publicatielijst voor een overzicht van alle publicaties.
Raadpleeg de publicatielijst voor een overzicht van alle publicaties.